Ana Sayfa
Sinan'a Saygı Projesi
Mimar Sinan'ın Hayatı
Mimar Sinan'ın Eserleri
Fotoğraf Galerisi
        Yeni Eklenenler
Külliye Planları
Sinan Gezi Yolları
Gezi Haritaları
Haberler / Duyurular
Gönüllü Çalışma
Projeye Destek
İletişim
ENGLISH






Sokollu Mehmet Paşa Köprüsü

Genel Bilgiler
Fotoğraflar
Google Haritası
Linkler
İzlenimler
"Mimar Sinan Eserleri Gezi Haritası"ndan edinmek için tıklayınız...
Yapım yılı: ?

Bulunduğu şehir: Kırklareli

Bulunduğu ilçe: Alpullu

Bulunduğu semt: Merkez

Adres: Alpullu Kırklareli

Ulaşım tarifi: Alpullu'nun merkezindeki Alpullu Tren İstasyonu'nun arkasındadır. Yapıyı harita üstünde görmek için tıklayınız.

Eser tipi: Köprü

Günümüzdeki kullanımı: Köprü

Mülkiyet sahibi: Karayolları Genel Müdürlüğü

Yapıyı Sinan'a atfeden kaynaklar : TE, TB

Eser hakkında bilgi: Sokollu Mehmet Paşa'nın Sinan’a yaptırdığı 123 metre uzunluğundaki köprü, Sinan'ın en güzel köprülerden biri olarak kabul edilir. Sinanlı ve Alpullu isimleriyle de anılan köprü, Ergene Nehri'nin ayırdığı Alpullu ve Sinanlı’yı birbirine bağlar. Trakya'daki diğer köprülerin aksine “Sultan Yolu”nun üstüne yapılmamıştır. Sinan bu köprüde, 20 metrelik bir açıklığı tek kemerle geçmeyi başarmıştır. Bu büyük kemerin dışında, seyir terası ve Bursa kemerli tahliye gözleri görülmeye değerdir. 1970'li yıllarda tarihî köprünün Sinanlı tarafında bulunan dükkânları yıkılmış, Alpullu çıkışına bitişik inşa edilmiş belediye mezbaası ise kaldırılarak köprüden yaklaşık 50 metre uzağa yeniden inşa edilmiştir. Günümüzde köprüyle ilgili en büyük sorun, köprünün Alpullu tarafında bulunan çöplük... Köprü, 1983-1987 yılları arasında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından onarılmıştır. Araç trafiğine kapalı olan köprü Alpullu'ya alışverişe gelen Sinanlılılar tarafından hâlâ kullanılıyor.

Güncellenme tarihi: 2.12.2015

Mimar Sinan'ın bu eserini ziyaret ettiniz mi?
Eser hakkındaki izlenimlerinizi ve fotoğraflarınızı buradan paylaşabilir, bu sayfaya eklenecek güncel bilgiler için bize yazabilirsiniz. Giriş için tıklayınız.

 
© 2006 Sinan'a Saygı. Her hakkı saklıdır. [Çekül Vakfı] [Tarihi Kentler Birliği]