Sinan’a Saygı Eskiz Yarışması - 2003
ÇEKÜL Vakfı’nın, Sinan’a Saygı Projesi kapsamında düzenlediği toplumsal bilinç oluşturma çabaları, Sinan’a Saygı Gezileri’nin ardından, Mimar Sinan Eserleri Eskiz Yarışması ile boyutlandı. Yarışma ve ardından gerçekleşen sergiler, Sinan’ın eserlerini görünür kılmayı, toplumla buluşturmayı ve Sinan’ın simge değerinden yararlanarak tarihi miras için yurt genelinde kamu bilinci oluşturmayı amaçladı. 15 Haziran-30 Eylül 2003 tarihleri arasında düzenlenen yarışmaya yetmiş beş eskiz katıldı. Yarışmaya katılan tüm eserler, ilk önce Mimar Sinan’ın yaptığı İstanbul’daki Tophane-i Amire binasında, ardından Harbiye’deki Yapı-Endüstri Merkezi’nde, Antalya Mimarlar Odası’nda, Ağırnas’ta, Kayseri’de ve Ankara Mimarlar Odası’nda sergilendi.
Yarışmaya katılan eskizlerden bir seçki için tıklayınız
|
Sinana'a Saygı Fotoğraf Yarışması - 2008
Eserlerinin özgünlüğü, çeşitliliği ve derinliği ile eşsiz bir mimar olan Mimar Sinan'a, günümüzde aynı zenginlikte ve derinlikte bakabilmek için, Sinan'a Saygı Fotoğraf Yarışması’nı üç farklı kategoride 15 Aralık-28 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirdik. Sinan’a Saygı Fotoğraf Yarışması'nı düzenlerken amacımız fotoğrafları yarıştırmak değil, Mimar Sinan'ın farklı eserlerindeki sayısız yorumu biraraya getirmek, Sinan’in mimarlık mirasına farklı bakış açılarını yansıtabilmek oldu.
15 Aralık – 28 Şubat tarihleri arasında “Sinan ve Yaşam”, "Korunamayan Sinan” ve "Kubbelerin Mimarı” olmak üzere üç ayrı kategoride gerçekleştirilen yarışmaya İstanbul'dan Kayseri'ye, Edirne'den Van'a, Sofya'dan Şam'a, Sinan'ın eserlerinin bulunduğu kentlerden 210 katılımcı 419 fotoğraf gönderdi. 11 - 21 Mart 2008 tarihleri arasında internet üzerinden herkese açık oylamayla değerlendirilen fotoğraflar için 10.000’in üzerinde oy kullanıldı.
Yarışma posterlerini duyuru aşamasında yarışma posterlerini Türkçe'nin yanı sıra Bulgarca, Arapça ve İngilizce de bastık ve sadece İstanbul'a değil tüm Anadolu kentleriyle, Sinan'ın eserlerinin bulunduğu Balkan ve Ortadoğu kentlerine ulaştırdık. Yarışmaya İstanbul'dan Kayseri'ye, Edirne'den Van'a, Sofya'dan Şam'a, Sinan'ın eserlerinin bulunduğu kentlerden katılım gerçekleşti. Osmanlı'nın geniş coğrafyasının Sinan sınırlarını çizen, Balkanlar'a ve Ortadoğu'ya yayılmış eserlerin belge değerinde fotoğrafları elimize ulaştı. Yurtiçi ve yurtdışından 210 katılımcının gönderdiği 419 fotoğrafı Sinan'a Saygı Fotoğraf Yarışması'nda bir araya getirerek Sinan’in mimarlığındaki zenginligi yansıtabildiğimizi düşünüyoruz.
Yarışmaya katılan fotoğraflardan oluşan bir seçki önce Ayasofya Müzesi’nde, ardından Ağırnas’da Mimar Sinan Müze Ev’de ve Edirne’de Selimiye Camisi’nin medresesinde sergilendi.
Yarışmaya katılan 415 adet fotoğraf halen dijital ortamda Sinan'a Saygı internet sitesinin fotoğraf galerilerinde görülebiliyor. Fotoğraf yarışması ile başlayarak, internet sitemiz de bir düzlemde daha ortak duyarlılıkların eyleme dönüştüğü bir buluşma noktası haline geliyor. Site ziyaretçileri artık kendi fotoğraflarını Sizin Fotoğraflarınız sayfasından yükleyerek, Sinan'ın mimarisine kendi bakış açılarını yansıtabilecekler, koruma sorunlarından doğan kaygılarını fotoğraf ve yorumlarıyla kayda geçirecekler. Sinan'ın mirasına sahip çıkan toplumsal katılım ile daha da genişleyecek bir görsel arşivin ilk adımı Sinan'a Saygı Projesi çatısı altında atılmış oluyor. |