Ana Sayfa
Sinan'a Saygı Projesi
Mimar Sinan'ın Hayatı
Mimar Sinan'ın Eserleri
Fotoğraf Galerisi
        Yeni Eklenenler
Külliye Planları
Sinan Gezi Yolları
Gezi Haritaları
Haberler / Duyurular
Gönüllü Çalışma
Projeye Destek
İletişim
ENGLISH






Sinan’a Saygı Fotoğraf Yarışması Sonuçlandı

29.03.2008


Yarışmaya katılan fotoğraflardan oluşan bir seçki 27 Mart- 6 Nisan 2008 tarihleri arasında Ayasofya Müzesi’nde sergileniyor
ÇEKÜL Vakfı’nın, Mimar Sinan’ın eserlerindeki sayısız yorumu bir araya getirmek, Sinan’ın mimarlık mirasına farklı bakış açılarını yansıtabilmek amacıyla düzenlediği “Sinan’a Saygı Fotoğraf Yarışması” sonuçlandı.
15 Aralık – 28 Şubat tarihleri arasında "Sinan ve Yaşam", "Korunamayan Sinan” ve "Kubbelerin Mimarı” olmak üzere üç ayrı kategoride gerçekleştirilen yarışmaya İstanbul'dan Kayseri'ye, Edirne'den Van'a, Sofya'dan Şam'a, Sinan'ın eserlerinin bulunduğu kentlerden 210 katılımcı 419 fotoğraf gönderdi. 11 - 21 Mart 2008 tarihleri arasında internet üzerinden herkese açık oylamayla değerlendirilen fotoğraflar için 10.000’in üzerinde oy kullanıldı.
Yarışmanın “Sinan ve Yaşam” kategorisine, Sinan’ın eserlerinin hala kent yaşamının canlı bir parçası olduğunu, kentin içinde ve karşısında renkli bir yansıma olarak durabildiğini gösteren 159 fotoğraf katıldı. Değerlendirme sonunda Uygar Korça’nın “Ustanın Mührü” adlı Edirne Sultan Selim Cami fotoğrafı birinci seçildi.
Türkiye ile Sinan eserlerinin bulunduğu Balkanlar ve Ortadoğu bölgelerinde sıkça görülen koruma sorunlarının toplum belleğine daha fazla yer etmesini sağlamayı amaçlayan “Korunamayan Sinan” kategorisine beklenin altında bir katılım gerçekleşti. Bu bölüme yollanan 52 fotoğraf arasından Aydın Mızrak’ın “Van “Hüsrev Paşa Cami” adlı Hüsrev Paşa (Hüsreviye) Cami fotoğrafı en fazla oyu alarak birinci oldu.
Yarışmanın “Kubbelerin Mimarı” kategorisi, Sinan’ın mimarlığının her ölçekte kendini gösteren değerlerini yansıtan fotoğrafları bir araya getirmek amacıyla düzenlendi. En çok ilgi gören bu kategoriye, çoğunluğu Sinan’ın en görkemli kubbeleri inşa ettiği Süleymaniye ve Selimiye Camilerinden olmak üzere 208 fotoğraf katıldı. Yapılan oylamalar sonunda Muhsin Divan’ın “Sinan 3” adlı Sultan Süleyman (Süleymaniye) Cami fotoğrafı birinciliğe değer bulundu.

Multi Turkmall’un kurumsal desteği ile ÇEKÜL tarafından yürütülen “Sinan’a Saygı Projesi” kapsamında düzenlenen fotoğraf yarışmasının ödül töreni 27 Mart 2008 tarihinde Ayasofya Müzesi’nde gerçekleştirildi. Her kategorinin birincisine ÇEKÜL Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Metin Sözen tarafından, Türkiye’nin mimarlık mirası ile ilgili birer kitap armağan edildi.
Genel değerlendirme sonucu “Sinan ve Yaşam” kategorisinden Uygar Korça’nın “Ustanın Mührü” adlı Edirne Sultan Selim Cami fotoğrafı birinci gelerek, Türkiye’de dilediği bir ildeki Sinan eserini gidip görebilmesi için, uçak veya otobüs bileti ve iki günlük konaklama giderlerinden oluşan bir seyahat kazandı. Uygar Korça’ya ödülünü, Multi Turkmall CEO’su Levent Eyüboğlu verdi.
Ödül töreninin ardından Ayasofya Müzesi’nde Sinan’a Saygı Fotoğraf Yarışması’nın ilk sergisinin açılışı gerçekleştirildi. Yarışmaya katılan fotoğraflardan oluşan seçki 6 Nisan 2008’e kadar gezilebilecek. Bu serginin ardından Ağırnas başta olmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinde bulunan üniversitelerde ve Sinan yapıtlarında düzenlenecek sergiler aracılığıyla tanıtılacak.
Sergide aşağıda ismi bulunan katılımcıların eserleri sergileniyor.
Aydın Mızrak, Metin Pala, Yasin Atayılmaz, Berrak Çelik, Ercüment Akat, Serkan Turaç, Özcan Günay, H.Bahar Kaleli, Latif Dinçaslan, Erkan Yurt, Tuğba Eraydın, Okan Yılmaz, ibrahim Bozbıyık, Claudio Tortorelli, Serkan Yetgin, Salih Yılmaz, Bahri Sevindik, Muhsin Divan, Luca Orlandi, Haluk Sargın, Mesut Kaplan, Alekos Stamoulos, Ayhan Altun, Berkcan Okar, Erkut Erkek, Eva Stamoulou, Mustafa Özden, Muzaffer Özgüleş, Nezihe Esen Gök, Uygar Korça, Murat Şen, Mehmet Karabulut, Gökmen Kanberolu, Luca Orlandi, Stefan Zlatanov, Sena Özfiliz, Şehri Kartal, İ. Gültekin Alkurt, H.Şenay Yılmaz, Serkan Turaç, Cihan Aldık

Güncel haberler
Haber arşivi

© 2006 Sinan'a Saygı. Her hakkı saklıdır. [Çekül Vakfı] [Tarihi Kentler Birliği]