Ana Sayfa
Sinan'a Saygı Projesi
Mimar Sinan'ın Hayatı
Mimar Sinan'ın Eserleri
Fotoğraf Galerisi
        Yeni Eklenenler
Külliye Planları
Sinan Gezi Yolları
Gezi Haritaları
Haberler / Duyurular
Gönüllü Çalışma
Projeye Destek
İletişim
ENGLISH






Karagöz Mehmet Paşa (Bey) Camisi

Genel Bilgiler
Fotoğraflar
Google Haritası
Linkler
"Mimar Sinan Eserleri Gezi Haritası"ndan edinmek için tıklayınız...
Yapım yılı: 1557-1558

Bulunduğu şehir: Mostar

Bulunduğu ilçe: -

Bulunduğu semt: -

Adres: Eski şehir (Stari Grad) olarak da adlandırılan, kent merkezinde yer alır. Mostar şehrini ikiye bölen Neretva Nehri üzerindeki ünlü Mostar Köprüsü’nün 500 metre kuzeyindedir.

Ulaşım tarifi: Yapıyı harita üstünde görmek için tıklayınız.

Eser tipi: Cami

Günümüzdeki kullanımı: Cami

Mülkiyet sahibi:

Yapıyı Sinan'a atfeden kaynaklar :

Eser hakkında bilgi: Balkanlarda bir türlü bitmeyen savaşların acı anılarını, Karagöz Mehmet Paşa Camisi de taşıyor. İkinci Dünya Savaşı’nda ve 1992 ile 1996 yılları arasındaki son Yugoslavya Savaşı’nda, diğer pek çok tarihi eser gibi ciddi biçimde tahrip oldu. Caminin minaresi, ana kubbesi ve son cemaat yeri top ateşi nedeniyle yıkılmıştı. Savaşın ardından gerçekleştirilen onarım sonunda büyük ölçüde eski görünümüne kavuştu. Tek kubbeli Karagöz Mehmet Paşa Camisi, zengin süslemeleriyle hem Bosna’nın en güzel camilerinden biri, hem de minaresinden Mostar’ın en etkileyici şehir manzaralarından birini sunuyor. Kalemişi ile yapılmış, çeşit çeşit ağaç desenleri, caminin beyaz duvarlarının üstünde bir renk bahçesi gibi duruyor. Minber ve mihrap da renklendirilmiş bezemeleriyle caminin iç mekanı daha da zenginleşiyor. Pencerelerin kemerlerine yerleştirilmiş mermer kafesoymaları, Sinan’ın İstanbul’daki pek çok camisinde olduğu gibi bu camide de görülür. Cami namaz saatlerinde açık oluyor.

Güncellenme tarihi: 30.11.2015

Mimar Sinan'ın bu eserini ziyaret ettiniz mi?
Eser hakkındaki izlenimlerinizi ve fotoğraflarınızı buradan paylaşabilir, bu sayfaya eklenecek güncel bilgiler için bize yazabilirsiniz. Giriş için tıklayınız.

 
© 2006 Sinan'a Saygı. Her hakkı saklıdır. [Çekül Vakfı] [Tarihi Kentler Birliği]