Ana Sayfa
Sinan'a Saygı Projesi
Mimar Sinan'ın Hayatı
Mimar Sinan'ın Eserleri
Fotoğraf Galerisi
        Yeni Eklenenler
Külliye Planları
Sinan Gezi Yolları
Gezi Haritaları
Haberler / Duyurular
Gönüllü Çalışma
Projeye Destek
İletişim
ENGLISH






Bir Şaheser Süleymaniye…

Tarih: 11 Ekim 2006  Kaynak: Milliyet Gazetesi
http://www.milliyet.com.tr/2006/10/11/guncel/gun01.html

Ömer Erbil

Mimar Sinan'ın, Ayasofya'yı geçmek için yaptığı Süleymaniye'nin inşaatı 4 yıl 8.5 ayda tamamlandı

Osmanlı'nın büyük hükümdarı Kanuni Sultan Süleyman'ın, Mimar Sinan'a yaptırdığı en muhteşem eserlerden biri Süleymaniye Camii. İstanbul'un yedi tepesinden birine kondurulan caminin dışı kadar içi de büyüleyici. Bugün eserin etrafını saran yapıların yüksekliği yer yer büyük olsa da Süleymaniye'nin yüceliğine gölge düşürmeyi başaramadı.

Kanuni Sultan Süleyman, camiyi yaptırırken dünyanın herhangi bir yerinde yapılan mabetlerle ölçülemeyecek kadar muhteşem olmasını istemişti. Tabii en büyük hedef Ayasofya'yı geçebilmekti. Ayasofya'nın kuzey-güney çapı 31.87 metre, doğu-batı çapı 30.87 metre olup yüksekliği 55.60 metredir.

Kubbede geri kaldı

Süleymaniye pek çok alanda Ayasofya'yı geçmeyi başarsa da kubbe yüksekliği ve çapı bakımından Ayasofya'dan geri kalmıştı. Süleymaniye'nin kubbe çapı 25.5 metre, yüksekliği ise 53 metredir. Belki de bu nedenle Mimar Sinan, Süleymaniye için "kalfalık dönemim" ifadesini kullanmıştı.
Sinan'ın kendi ağzından yaşam öyküsünün anlatıldığı "Yapılar kitabı tezkiretü'l-bünyan ve tezkiretü'l-ebniye"de bu yarış şöyle ifade ediliyor:

Kendi ifadesiyle
"Ayasofya kubbesi gibi büyük bir kubbeyi durdurmak son derece zordur. Kâfirlerin mimar geçinenleri 'Benzerini yapmak mümkün olsa yaparlardı' dedikleri, bu zavallının yüreğinde bir uhde olup kalmıştı. Sultan Selim Han'ın zamanında kudret gösterip bu yüce kubbeyi (Selimiye Camii) Ayasofya kubbesinden altı zira (dirsekten orta parmak ucuna kadar olan ölçü birimi) daha yüksek ve çevresini dört zira daha geniş yaptım."

İs odası ve akustik

Ayasofya'nın iç mekânı karanlıkken, Süleymaniye aydınlık bir mimariye sahip. Mimar Sinan, kalabalık cami içinin kirlenen havasını temizlemek için giriş kapısının üzerinde havayı dışarı veren bir oda sistemi kurdu. Zemine sesi yansıtmak için tuğlalarda boşluk bırakıldı. Böylelikle Süleymaniye harika bir akustiğe sahip oldu.


 

Diğer haberler

© 2006 Sinan'a Saygı. Her hakkı saklıdır. [Çekül Vakfı] [Tarihi Kentler Birliği]