Ana Sayfa
Sinan'a Saygı Projesi
Mimar Sinan'ın Hayatı
Mimar Sinan'ın Eserleri
Fotoğraf Galerisi
        Yeni Eklenenler
Külliye Planları
Sinan Gezi Yolları
Gezi Haritaları
Haberler / Duyurular
Gönüllü Çalışma
Projeye Destek
İletişim
ENGLISH






Anadolu Gezi Haritası Çalışmaları Başladı

31.07.2007

Mimar Sinan Eserleri Anadolu Gezi Haritası için yapılan hazırlık çalışmalarının en önemlisi alan gezilerine başladık. Görkem Kızılkayak, Ahmet Sezgin ve Gökhan Tan'dan oluşan üç kişilik bir grup halinde, bu hafta sonu Diyarbakır'daydık. Gezi boyunca bize, Diyarbakır’daki Mimar Sinan eserleri konusunda çalışma yapmış olan ÇEKÜL Diyarbakır temsilcimiz Nevin Soyukaya, Dicle Üniversitesi’nden Yard. Doç. Dr. Neslihan Dalkılıç ile Dr. Meral Halifeoğlu da eşlik etti

Bu yıl içinde yayınlanması planlanan Mimar Sinan Eserleri Anadolu Gezi Haritası'nin en önemli duraklarından birini Diyarbakır oluşturacak. Diyarbakır'da halen ayakta  bulunan dört Mimar Sinan camisi, bir medrese ve bir türbeyi ziyaret  ettik, envanter bilgilerini güncelleyerek fotoğrafladık.

Diyarbakır’da Sinan’ın yaptığı camilerden en eski tarihlisi 1541-1544 yılları arasında yapılmış olan Hadım Ali Paşa Camii. Yapı özellikle hâlâ özgünlüğünü koruyan ahşap kapısı, minberi ve pencere kanatlarıyla dikkat çekiyor.

Hadım Ali Paşa Camii

Diyarbakır’daki Mimar Sinan camilerinin en görkemlisi ise Behram Paşa Camii. Ayrıntılarıyla Diyarbakır’ın yerel mimarisini yansıtan yapı, boyutlarıyla İstanbul’daki sadrazam camilerinden geri kalmıyor.

Behram Paşa Camii

Behram Paşa Camii

Ne yazık ki, alan gezisinde ciddi sorunlarla karşı karşıya olan Mimar Sinan yapıları da karşılaştık. Melek Ahmet Paşa Camii’nin kubbesinde, yapının hemen önündeki caddenin ağır trafiğinden kaynaklanan çatlaklar bulunuyor.

Melek Ahmet Paşa Camii

Melek Ahmet Paşa Camii

İskender Paşa Camii de Mimar Sinan’ın Diyarbakır’daki özgünlüğü zedelenmiş camilerinden. Buna rağmen yapı halen anıtsallığını koruyor.

İskender Paşa Camii

Gezimizin en heyecan verici kısımlarından biri kuşkusuz Özdemiroğlu Osman Paşa Türbesi’ni ziyaretimizdi. Planı ve oranlarıyla Mimar Sinan’ın İstanbul’da yaptığı türbeleri anımsatan yapı,  taş işçiliğinde Diyarbakır’ın yerel mimarisini temsil ediyor. Türbenin pencerelerinden süzülen ışığın altında, Osman Paşa’nın mermer lahti tek kelimeyle etkileyiciydi. 

Özdemiroğlu Osman Paşa Türbesi

Güncel haberler
Haber arşivi

© 2006 Sinan'a Saygı. Her hakkı saklıdır. [Çekül Vakfı] [Tarihi Kentler Birliği]