Ana Sayfa
Sinan'a Saygı Projesi
Mimar Sinan'ın Hayatı
Mimar Sinan'ın Eserleri
Fotoğraf Galerisi
        Yeni Eklenenler
Külliye Planları
Sinan Gezi Yolları
Gezi Haritaları
Haberler / Duyurular
Gönüllü Çalışma
Projeye Destek
İletişim
ENGLISH






Nişancı Mehmet Paşa Camisi

Genel Bilgiler
Fotoğraflar
Google Haritası
Linkler
İzlenimler
"Mimar Sinan Eserleri Gezi Haritası"ndan edinmek için tıklayınız...
Yapım yılı: 1584-1589

Bulunduğu şehir: İstanbul

Bulunduğu ilçe: Fatih

Bulunduğu semt: Çarşamba

Adres: Kocadede Mahallesi, Nişanca Caddesi Fatih

Ulaşım tarifi: Edirnekapı-Saraçhane istikametinde giden otobüslerin Karagümrük durağında inilerek yapıya ulaşılabilir. Fevzi Paşa Caddesi'ndeki Atikali durağında indikten sonra, durağın karşısındaki Meymenet Sokak’a girip, 150 m kadar kuzeye girdikten sonra ilk sağa döndüğünüzde yapıyı göreceksiniz. İkinci bir alternatif Yavuz Selim Caddesi’ndeki Nişanca Durağı: Bu durakta indikten sonra Müstakimzade Sokak’a girip, 150 m kadar yürürseniz solda kalan yapıyı görürsünüz. Yapıyı harita üstünde görmek için tıklayınız.

Eser tipi: Cami

Günümüzdeki kullanımı: Cami

Mülkiyet sahibi: Vakıflar

Yapıyı Sinan'a atfeden kaynaklar : TM

Eser hakkında bilgi: 16. yüzyıl geleneğinin aksine, Nişancı Mehmet Paşa vezirlik makamına uygun görülen Türk kökenli ender siyaset adamlarından biridir. Mimar Sinan'ın ömrünün sonlarına denk gelen bir dönemde yapılan caminin, Sinan tarafından tasarlanıp, Sinan'ın kalfalarından birinin bitirdiği düşünülmektedir. Caminin giriş kapısı üstündeki III. Murat tuğrasının tasarımının Nişancı Mehmet Paşa tarafından yaptığı bilinmektedir. Kıble duvarının iki yanında da bulunan duvarın içinden merdivenlerle çıkılan vaaz kürsüleri başka bir 16. yüzyıl yapısında görülmemektedir. Yapı III. Mustafa (1766), II. Mahmut (1835) ve en sonuncusu Cumhuriyet Dönemi (1958) olmak üzere üç büyük onarım görmüştür. Cami haziresinde paşanın türbesi yer alır.

Güncellenme tarihi: 30.11.2015

Mimar Sinan'ın bu eserini ziyaret ettiniz mi?
Eser hakkındaki izlenimlerinizi ve fotoğraflarınızı buradan paylaşabilir, bu sayfaya eklenecek güncel bilgiler için bize yazabilirsiniz. Giriş için tıklayınız.

 
© 2006 Sinan'a Saygı. Her hakkı saklıdır. [Çekül Vakfı] [Tarihi Kentler Birliği]