Ana Sayfa
Sinan'a Saygı Projesi
Mimar Sinan'ın Hayatı
Mimar Sinan'ın Eserleri
Fotoğraf Galerisi
        Yeni Eklenenler
Külliye Planları
Sinan Gezi Yolları
Gezi Haritaları
Haberler / Duyurular
Gönüllü Çalışma
Projeye Destek
İletişim
ENGLISH






Sultan Selim (Selimiye) Camisi

Genel Bilgiler
Fotoğraflar
Google Haritası
Külliye Planı
Linkler
İzlenimler
"Mimar Sinan Eserleri Gezi Haritası"ndan edinmek için tıklayınız...
Yapım yılı: 1574-1575

Bulunduğu şehir: Edirne

Bulunduğu ilçe: Merkez

Bulunduğu semt: Merkez

Adres: Mimar Sinan Caddesi Edirne

Ulaşım tarifi: Edirne’nin merkezindedir. Edirne sınırlarına girdiğiniz andan itibaren sizi karşılar. Yapıyı harita üstünde görmek için tıklayınız.

Eser tipi: Cami

Günümüzdeki kullanımı: Cami

Mülkiyet sahibi: Vakıflar

Yapıyı Sinan'a atfeden kaynaklar : TE, TB, TM

Eser hakkında bilgi: Süleymaniye ya da Fatih külliyelerine oranla, bir sultan külliyesi kadar kapsamlı inşa edilmemiş olan Selimiye Külliyesi’nin yapı çeşitliliği çok mütevazidir. Selimiye Külliyesi cami, darülhadis, darülkurra, sıbyan mektebi ve arastadan meydana gelmektedir. Medreseler, Selimiye Camisi’nin arkasında, kıble duvarının köşelerinin hemen gerisinde simetrik olarak yapılmışlardır. Selimiye’nin muazzam kütlesinin perspektifi, iki medresenin arasından caminin kıble duvarına doğru giden yokuşta, çok etkileyicidir. Selimiye Külliyesi denince akla elbette, Osmanlı mimarisinin en önemli başyapıtlarından biri olan Selimiye Camisi geliyor. Selimiye Camisi hiç kuşkusuz Süleymaniye Camisi ile birlikte, Mimar Sinan'ın eserlerinin en ünlüsü ve en görkemlisidir... Bu eşsiz cami aynı zamanda, II. Selim'in şehzadelik yıllarını, hatta padişahlığının ilk yılını geçirdiği, saltanata uzanan hikâyesinde kendisine destek veren şehre vefasının da ifadesidir. Dünyanın en önemli mimari yapıları arasında yer alan Selimiye'yi ziyaret etmek herkesi derinden etkileyecek bir deneyim, hatta tarihe yapılacak bir yolculuk... Camiyi ve çevresindeki külliye yapılarına kendinizi kaptırıp tüm bir günü rahatlıkla külliyede geçirebilirsiniz. Selimiye, kent silüetindeki yerinden, özenle planlanıp uygulanmış mimari ayrıntılarına kadar, her ölçekte gerçek anlamda bir mimari şölendir. Daha kentin girişinde, Selimiye’nin Edirne’yi taçlandıran görüntüsü size olağanüstü bir yapı ile karşı karşıya olduğunuzu hatırlatacaktır. Birbirinin eşi dört minareyle çerçevelenmiş muazzam kubbe, yapıya yaklaştıkça daha etkileyici hale gelir. Selimiye’nin içine girer girmez, havada asılıymış gibi duran aydınlık kubbe sizi etkisi altına alır. Kubbenin ve iç mekânın muazzam boyutlarına rağmen, hâlâ içeriye dengeli oranların getirdiği bir dinginlik hâkimdir. Caminin içindeki mimari ve süsleme elemanlarının hepsi kendi alanlarında birer başyapıttır. İç mekânı süsleyen hatlar Karahisari’ye ait. Mermer minber Osmanlı mimarisinin bu alanda verdiği en ihtişamlı ve belki de en güzel örneğidir. Selimiye’nin öncesinde ve sonrasında rastlanmayan biçimde, kubbenin tam altına, caminin merkezine yerleştirilen müezzin mahfili kendi başına bir mimari eser... Selimiye’nin içindeki sembolik yeri, altındaki şadırvanı ve en son yapılan restorasyonda tekrar ortaya çıkarılan kalemişi süslemeleri bu mahfili benzersiz kılıyor. Müezzin mahfilinden başka, Selimiye’nin içinde, doğu cephesindeki galeri katının sonunda bir de hünkâr mahfili bulunuyor. Bu hünkâr mahfilinin nasıl süsleneceği belirlenirken, II. Selim’in konuyla bizzat ilgilendiğini, Sinan ile yaptığı yazışmalarından biliyoruz. Edirne’nin kısa süreli Rus işgali sırasında, bu mahfil içindeki eşsiz İznik çinilerinin bir kısmı da Rus askerlerince sökülüp, kaçırılmıştı. Bugün bu çinilerin yerleri boyalı olarak duruyor. Hünkâr mahfili ziyarete kapalı tutuluyor.

Güncellenme tarihi: 4.12.2015

Mimar Sinan'ın bu eserini ziyaret ettiniz mi?
Eser hakkındaki izlenimlerinizi ve fotoğraflarınızı buradan paylaşabilir, bu sayfaya eklenecek güncel bilgiler için bize yazabilirsiniz. Giriş için tıklayınız.

 
© 2006 Sinan'a Saygı. Her hakkı saklıdır. [Çekül Vakfı] [Tarihi Kentler Birliği]