Ana Sayfa
Sinan'a Saygı Projesi
Mimar Sinan'ın Hayatı
Mimar Sinan'ın Eserleri
Fotoğraf Galerisi
        Yeni Eklenenler
Külliye Planları
Sinan Gezi Yolları
Gezi Haritaları
Haberler / Duyurular
Gönüllü Çalışma
Projeye Destek
İletişim
ENGLISH






Sokollu Mehmet Paşa (Kasım Paşa) Camisi

Genel Bilgiler
Fotoğraflar
Google Haritası
Linkler
"Mimar Sinan Eserleri Gezi Haritası"ndan edinmek için tıklayınız...
Yapım yılı: 1576-1577

Bulunduğu şehir: Edirne

Bulunduğu ilçe: Havsa

Bulunduğu semt: Merkez

Adres: Mimar Sinan Caddesi Havsa Edirne

Ulaşım tarifi: Havsa’nın merkezinde, Havsa Hükümet Konağı’nın ve otogarın arkasındadır. Yapıyı harita üstünde görmek için tıklayınız.

Eser tipi: Cami

Günümüzdeki kullanımı: Cami

Mülkiyet sahibi: Vakıflar

Yapıyı Sinan'a atfeden kaynaklar : TE, TB, TM

Eser hakkında bilgi: Sokollu Mehmet Paşa tarafından, 1572 yılında Hersek Sancak Beyi iken ölen, en sevdiği oğlu Kurt Kasım Bey için yaptırılmıştır. Osmanlı döneminde İstanbul’u Edirne’ye bağlayan yolun üzerindeki vezir külliyelerinden biridir. Kasım Bey’in sancak beyi konumuna bağlı olarak külliye yapılarının boyutları diğer vezir külliyelerine göre daha mütevazidir. İnşa edildiğinde cami, imaret, arasta, kervansaray ve hamamdan oluşan yapıdan bugüne cami, hamam ve arastanın merkezinde yer alan dua kubbesi gelebilmiştir. Bu yapılar bugün dua kubbesinin altından ve dolayısıyla külliyenin ortasından geçen Mimar Sinan Caddesi üstünde bulunuyorlar. Bu yol daha önceden külliye yakınındaki tarihî bir köprüye ulaşıyordu. Külliyenin en anıtsal yapısı olan Sokollu Mehmet Paşa Camisi, 16. yüzyıldan bugüne birçok onarım görmüştür. Yapının özgün kalemişleri süslemeleri ve hat yazıları yokolmuştur. Buna rağmen insan ölçeğine yakın iç mekânı hâlâ sade güzelliğini koruyor. Minberi caminin geçirdiği onarımlar sırasında yenilenmiş, mihrap ise özgünlüğünü koruyabilmiştir. Caminin bugün yokolmuş son cemaat yeri revağının üç kubbeli olduğu, kalan sütun altlıklarından anlaşılabiliyor. Cami ibadet saatlerinde açık tutuluyor.

Güncellenme tarihi: 2.12.2015

Mimar Sinan'ın bu eserini ziyaret ettiniz mi?
Eser hakkındaki izlenimlerinizi ve fotoğraflarınızı buradan paylaşabilir, bu sayfaya eklenecek güncel bilgiler için bize yazabilirsiniz. Giriş için tıklayınız.

 
© 2006 Sinan'a Saygı. Her hakkı saklıdır. [Çekül Vakfı] [Tarihi Kentler Birliği]